EMDR voor kind en volwassenen

Sinds februari 2017 mag ik me ‘EMDR Master Practitioner’ noemen. En ben ik aangesloten bij de Vereniging van Samenwerkende EMDR-therapeuten Nederland.
EMDR is geschikt voor zowel kinderen als volwassenen.

Jaarlijks krijgen veel mensen te maken met een nare ervaring zoals een inbraak of overval, verkeersongeval, lichamelijke mishandeling, psychische mishandeling, (seksueel) misbruik, verlies van een kind of geliefde, etc. Een groot deel van de mensen kan een schokkende ervaring goed verwerken. Een ander deel krijgt jaren later last van deze ervaring(en).

Vaak ontstaan daardoor lichamelijke klachten

Maar het is ook goed mogelijk dat deze klachten zich ontwikkelen in psychische problemen welke zich uiten door slapeloosheid, angsten, depressieve gevoelens of kortom herbeleving (herinnering) die door het hoofd blijven tollen. Indien sprake is van deze symptomen kan men meestal spreken van een posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Deze klachten zijn vaak zó ernstig dat de persoon niet meer in staat is “normaal” te functioneren.

De behandeling van deze klachten was in het verleden vaak ingewikkeld, langdurig en vaak ook zonder succes. De laatste ontwikkelingen op het gebied van verwerking van psychotrauma maken duidelijk dat de verwerking van traumatische behandelingen in bepaalde gevallen aanmerkelijk kan worden versneld door het toepassen van Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR). Vòòr 1994 waren er wel 50 sessies nodig voor de behandeling van PTSS. Met EMDR kunnen we dit aantal aanzienlijk terug brengen tot gemiddeld 3 sessies bij enkelvoudige traumatische ervaringen. Vastgesteld is dat de werking ook lange tijd na de behandeling nog steeds effectief is.